PISATELJ IN MESTO – DRAGO JANČAR

Sinopsis:

Na pobudo Tomaža Pandurja, v izvedbi Ateljeja Japelj in Livije Pandur ter v sodelovanju s pisateljem, se v mestu Evropske prestolnice kulture zgodijo štirje imenitni literarni večeri in zasvetijo veliki osvetljeni napisi z imeni Jančarjevih del, ki spremenijo podobo mesta Maribor. Napisi, ki nosijo imena knjig, so: Severni sij, To noč sem jo videl, Katarina, pav in jezuit, Galjot, Brioni, Veliki briljantni valček. Literarni dogodki s pisateljem pa so: Severni sij v Alojzijevi cerkvi, Duša Evrope s Claudiem Magrisom in Karlom-Markusom Gausom v Vetrinjskem dvoru, Umetnost in norost v Pokrajinskem muzeju Maribor ter premiera Velikega briljantnega valčka v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Dobro obiskani dogodki in veliko zanimanje za ponatise Jančarjevih knjig kažejo na to, da so Mariborčani ne samo z velikim zanimanjem, temveč tudi s hvaležnostjo pričakali vrnitev Draga Jančarja in njegove literature v pisateljevo rojstno mesto, nad katerim je ponovno zasijal Severni sij. Dokumentarni film, ki je nastal na pobudo Mitje Čandra in v režiji Maje Weiss, portretira Draga Jančarja na prizoriščih dogodkov in na posebnih prostorih v mestu, kjer pisatelj prvič spregovori o osebnih spominih in stvareh, ki so našli prostor v njegovih literarnih delih.

Drago Jančar

Slovenski pisatelj, dramatik, esejist, 1948

Drago Jančar, rojen v Mariboru, sodi med najplodovitejše in najpogosteje prevajane slovenske pisatelje. Je redni član SAZU. Poleg novel, dram, esejev ter scenarijev za televizijske igre in film je napisal romane Petintrideset stopinj (1974), Galjot (1978), Severni sij (1984), Posmehljivo poželenje (1993), Zvenenje v glavi (1998), Katarina, pav in jezuit (2000), Graditelj (2006), Drevo brez imena (2008), To noč sem jo videl (2010). Je dobitnik številnih domačih (mdr. nagrade Prešernovega sklada 1979, Prešernove nagrade 1993, trikrat kresnika, nazadnje leta 2011 za roman To noč sem jo videl, trikrat Rožančeve, štirikrat Grumove) ter mednarodnih nagrad – evropske za kratko prozo (Augsburg, 1994), Herderjeve (2003), Jeana Améryja (2007), Hemingway-Sparkasse (Lignano, 2009), nagrade za mediteransko kulturo (Cosenza, 2009), evropske književne nagrade ACEL (2011).

Projekcije:

14.12.2012 (Kolosej Maribor) – v sklopu zaključnih dogodkov MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture

Televizijska premiera: RTV Slovenija, TV SLO 1, 17.3.2013 (19.3.2013), SLO 1 (9%)

Ekipa:

Režija: MAJA WEISS
Scenarij: MATEJA JANČAR in MAJA WEISS
Producentka: IDA WEISS
Direktor filma: RADOVAN MIŠIČ
Direktor fotografije: BOJAN KASTELIC
Skladatelj: CHRIS ECKMAN
Montažerja: PETER BRAATZ, MAJA WEISS
Zvok: MARJAN DROBNIČ, FRANE POVIRK, BRANKO ATANASKOVIČ

Odlomke iz Jančarjevih del bere: PAVLE RAVNOHRIB

Tehnični podatki:

Dokumentarni film

Dolžina: 54 min. / 51 min.
Jezik: slovenski, italijanski, nemški
Barvni
Format: HDCAM
Razmerje: 16:9
Zvok: stereo
Leto produkcije: 2013

Nastopajoči:

DRAGO JANČAR

ANDREJ BRVAR, MITJA ČANDER, KARL-MARKUS GAUSS, NATAŠA BARBARA GRAČNER, LUDVIK HARTINGER, MARKO JAPELJ, BRANKO JORDAN, ZORA A.JURIČ, MARJAN KRAMBERGER, CLAUDIO MAGRIS, VESNA MILEK, VLADO NOVAK, KLAUS DETLEF OLOF, LIVIA PANDUR, TONE PARTLJIČ in drugi.

Produkcija:

SENCA STUDIO

v koprodukciji s
RTV Slovenija – Dokumentarni program
MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture
Bela Film
Taris Film

Finančna podpora:
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS