ISKRE V ČASU – Svetovni računalniški podvig

Logline:

Vrtoglavi vzpon in padec slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta, ki se na vrhuncu hladne vojne znajde v zakulisju političnih spletk in bitk tajnih služb.

Sinopsis:

Janez Škrubej ustanovi s skupino sošolcev elektrotehnikov podjetje. Ustanovi ga v kleti, piše se leto 1976. Podjetje Iskra Delta (v nadaljevanju ID) se bliskovito uveljavi, predvsem na vzhodnem trgu. Iskra Delta postaja hitro samozadostna, sami izdelujejo računalnike in jih nadgrajujejo, poslužuje se le ameriških čipov, ki zaradi takratnega embarga ne morejo na vzhodni trg. Delta jih lahko edina, z ameriškim “end use” certifikatom pošilja na vzhod, po Kitajski, Indiji in SZ. Ko postane tehnologija ID preveč neodvisna in kakovostna in v trenutku, ko ID ne le konkurira ampak na nekaterih področjih celo prekaša ameriške proizvajalce, se za njo začne zanimati CIA, z namenom, da tehnologija ne bi prišla v roke sovražniku. Na drugi strani pa vidi KGB v Iskri Delti zadnjo možnost, da bi nadoknadila tehnološki zaostanek.

Iskri Delti se po robu postavi tudi domača oblast, predvsem zaradi kratkovidnosti, podkupljivosti in “slovenske” zavisti.

Za povrh se začenja razpad Jugoslavije.

Režiser o filmu:

Osemdeseta leta 20. stoletja, ki so se začela s smrto Josipa Broza Tita in končala z razpadom Jugoslavije, v Evropi pa s koncem bipolarnosti, propadom socializma in evropskim združevanjem, so eno najbolj vznemirljivih obdobij sodobne evropske zgodovine. So čas, ko staro še ni zamrlo, novo pa se še ni oblikovalo, v tem obdobju je nastal eden najuspešnejših gospodarskih podvigov. Entuziazem, ki je gnal takratne post hippy gigse, me je navdahnil pri nastanku te neverjetne zgodbe.

Festivali:

TBC.

Avtorska ekipa:

Režija: JURIJ GRUDEN
Scenarij: JURIJ GRUDEN, MILOŠ KALUSEK
Po knjigi «Hladna vojna za informacijsko tehnologijo» Janeza Škrubeja
Producentka: IDA WEISS
Koproducentka: TANJA GRUDEN
Montažer: MILOŠ KALUSEK
Direktor fotografije: RADOVAN ČOK
Oblikovanje zvoka: JULIJ ZORNIK
Snemalec zvoka: VJEKOSLAV MIKEZ

Technical Data:

Documentarni/Ključne besede: Informacijska tehnologija, Računalniki, Zgodovina, Jugoslavija, ZDA, Sovjetska zveza, Kitajska, Indija

Dolžina: 85 min.
Jezik: slovenski, angleški, kitajski, ruski, nemški
Format: DCP, barvni, 25fps
Razmerje: 1:1,85
Zvok: 5.1
Leto produkcije: 2020
Država produkcije: Slovenija

Nastopajoči:

JANEZ ŠKRUBEJ, INŽENIRJI ISKRE DELTE, KEN OLSON, TITO, NIXON, …

Produkcija:

SENCA STUDIO

Koproducenti:
RTV SLOVENIJA
AVI FILM

Finančna podpora:
Slovenski filmski center, Filmski studio Viba film