ISKRE V ČASU – Svetovni računalniški podvig

LOGLINE


Vrtoglavi vzpon in padec slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta, ki se na vrhuncu hladne vojne znajde v zakulisju političnih spletk in bitk tajnih služb.

Iskre v času / Sparks In Time – (Trailer) from Senca Studio on Vimeo.

SINOPSIS


Janez Škrubej ustanovi s skupino sošolcev elektrotehnikov podjetje. Ustanovi ga v kleti, piše se leto 1976. Podjetje Iskra Delta (v nadaljevanju ID) se bliskovito uveljavi, predvsem na vzhodnem trgu. Iskra Delta postaja hitro samozadostna, sami izdelujejo računalnike in jih nadgrajujejo, poslužuje se le ameriških čipov, ki zaradi takratnega embarga ne morejo na vzhodni trg. Delta jih lahko edina, z ameriškim “end use” certifikatom pošilja na vzhod, po Kitajski, Indiji in SZ. Ko postane tehnologija ID preveč neodvisna in kakovostna in v trenutku, ko ID ne le konkurira ampak na nekaterih področjih celo prekaša ameriške proizvajalce, se za njo začne zanimati CIA, z namenom, da tehnologija ne bi prišla v roke sovražniku. Na drugi strani pa vidi KGB v Iskri Delti zadnjo možnost, da bi nadoknadila tehnološki zaostanek.

Iskri Delti se po robu postavi tudi domača oblast, predvsem zaradi kratkovidnosti, podkupljivosti in “slovenske” zavisti.

Za povrh se začenja razpad Jugoslavije.

Pogovor z režiserjem Jurijem Grudnom in glavnim protagonistom Janezom Škrubejem po premierni projekciji v Kinodvoru, 21.2.2022:

Pogovor z režiserjem Jurijem Grudnom in protagonistoma filma Ludvikom Toplakom in Borisom Nemcem po premierni projekciji na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, 14.10.2021:

AVTORSKA EKIPA


Režija: JURIJ GRUDEN
Scenarij: JURIJ GRUDEN, MILOŠ KALUSEK
Po knjigi «Hladna vojna za informacijsko tehnologijo» Janeza Škrubeja
Producentka: IDA WEISS
Koproducentka: TANJA GRUDEN
Montažer: MILOŠ KALUSEK
Direktor fotografije: RADOVAN ČOK
Oblikovanje zvoka: JULIJ ZORNIK
Snemalec zvoka: VJEKOSLAV MIKEZ

IGRAJO


JANEZ ŠKRUBEJ, INŽENIRJI ISKRE DELTE, KEN OLSON, TITO, NIXON, …

PRODUKCIJA


Produkcija STUDIO DIM (Hrvaška)

SENCA STUDIO

Koproducenti:
RTV SLOVENIJA
AVI FILM

Finančna podpora:
Slovenski filmski center, Filmski studio Viba film

Finančna podpora:
Croatian Audiovisual Centre, CE MEDIA Programme, Film Fund Luxembourg, Norwegian Film Institute (NFI), Filminvest3, State Fund for the Support and Development of Czech Cinematography, Slovak Audiovisual Fund, Slovenski filmski center, Film Fund Sarajevo, Croatian Radiotelevison

REŽISER O FILMU


Osemdeseta leta 20. stoletja, ki so se začela s smrto Josipa Broza Tita in končala z razpadom Jugoslavije, v Evropi pa s koncem bipolarnosti, propadom socializma in evropskim združevanjem, so eno najbolj vznemirljivih obdobij sodobne evropske zgodovine. So čas, ko staro še ni zamrlo, novo pa se še ni oblikovalo, v tem obdobju je nastal eden najuspešnejših gospodarskih podvigov. Entuziazem, ki je gnal takratne post hippy gigse, me je navdahnil pri nastanku te neverjetne zgodbe.

ODZIVI


»Jurij Gruden /…/ dinamično prepleta vznemirljive anekdote (zares vredne igranega akcijskega trilerja) in pričevanja pomembnih mož v podjetju, razvojnikov, programerjev, vodij proizvodnje, trženja in skladiščenja. Z duhovitim in montažno spretnim pristopom njihovo navdihujočo zgodbo dodatno ‘animira’ s popkulturnimi referencami, sugestivnimi arhivskimi posnetki, dragocenimi domačimi videi in inserti iz zakladnice jugoslovanskih oglaševalskih kampanj. Tako ustvari dinamičen, privlačno izpovedan, a tudi ganljiv hommage slovenski podjetnosti, inovativnosti in ambicioznosti, ponudi tudi razmislek o usodnih napakah nekega sistema (ki niso le stvar prejšnjih časov, ampak prej tipično slovenska lastnost) in pionirskih idejah, ki so postale kolateralna škoda svetovne politične igre v času hladne vojne. Film, posnet po knjigi Janeza Škrubeja, generalnega direktorja Iskra Delte, Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo, na krivca za propad podjetja ne kaže s prstom. Morda je še najbolj zgovoren odgovor, ki ga je Škrubej dal po filmski premieri: ‘Za kos mesa so bili pripravljeni ubiti celo kravo.’« – Tina Lešničar, Delo

PROJEKCIJE


Film je na rednem programu Kinodvora, Ljubljana

PROJEKCIJE PO SLOVENIJI:

 • 10.4.2022 – Kino Radovljica
 • 12.4.2022 – Kosovelov dom, Sežana
 • 14.4.2022 – Kosovelov dom, Sežana

PRETEKLE PROJEKCIJE:

 • 21.2.2022 ob 17.30 – Kinodvor, Ljubljana – po projekciji sledi pogovor z režiserjem Jurijem Grudnom in glavnim protagonistom Janezom Škrubejem. Pogovor bo vodil Lenart Kučič. Nakup vstopnic: https://kinodvor.kupikarto.si/dogodek.php?&dogId=1188&lang=SI
 • 10.2.2022 ob 20.00 – Kino Odeon, Izola – po projekciji sledi pogovor z režiserjem
 • 10.03.2022 – Kino Domžale (po projekciji sledi pogovor z Jurijem Grudnom in Janezom Škrubejem)
 • 11.-13.3.2022 – Kino Ptuj
 • 17.3.2022 – Kino Krško
 • 17.3.2022 – Predavalnica Fakultete za računalništvo in informatiko (projekcija za študente, zaposlene, upokojene sodelavce in alumne)
 • 29.3.2022 – Kulturni dom Gorica (Italija)
 • 31.03.2022 – Kino Trbovlje
 • 31.03.2022 – Kino Domžale

NAGRADE


 • Posebna omemba žirije – 24. Festival slovenskega filma, 2021
 • Glavna nagrada žirije – History Film Festival, 2022
 • Nagrada za najboljšo režijo – History Film Festival, 2022

FESTIVALI


 • 24. Festival slovenskega filma, 12. – 17. Oktober, 2021 – Posebna omemba žirije
 • 8th Balkan Panorama Film Festival, 21 – 27 Maj, 2022
 • History Film Festival, Rijeka, Hrvaška, 13. – 17. September, 2022 – Glavna nagrada žirije & Nagrada za najboljšo režijo
 • DokuDoc, Maribor, Slovenija, 15. – 18. September, 2022

FOTOGRAFIJE IZ FILMA